gezond en vitaal leven en werken

Over de overgang praat je niet als vrouw

10 mei 2019

Je bent een vrouw van 45 en je slaapt slecht. Logisch: je werk is druk, de kinderen ook, en wie slaapt er niet slecht? Wel vervelend dat je elke ochtend moe en met spierpijn wakker wordt. En dat je je slecht kunt concentreren en van alles vergeet. Zou je tegen een burn-out aan zitten? Misschien. Of… je bent in de overgang.

Lees het volledige bericht

 

Onduidelijkheid over de Overgang: 'Klachten kunnen fors zijn'

10 april 2019

Uiteindelijk krijgt elke vrouw er mee te maken: de overgang. Maar er is bij veel mensen weinig bekend over de leeftijd waarop vrouwen in de overgang kunnen komen of de heftige klachten die er soms bij komen kijken. Hiervoor wordt deze week meer aandacht gevraagd tijdens de Week van de Overgang.

Lees het volledige bericht

 

OVER! bij Cosis in Assen

10 april 2019

Met Margriet Hijweege (Over!) en Dr. I. Pinas (FeM-poli) en bijna 140 collega's in Assen (Cosis) en gaan we het er Over! hebben. #DeOvergang, #Levensfase.

Lees hier het LinkedIn bericht

 

NPO Radio 1: Week van de overgang

8 april 2019

Het is de week van de overgang. Je kent waarschijnlijk wel iemand die in de overgang is geweest of misschien wel op dit moment is. Je moeder, oma, vrouw, misschien jij zelf. Iedere vrouw gaat er doorheen. Er echt over praten? Dat doet men minder gemakkelijk. Liesbeth Josiassen, bedenker van de week van de overgang, wil dat taboe doorbreken. 

Luister hier het volledige interview

 

Hoe staat het met de combinatie werk en zorg bij vrouwen

24 januari 2019

Samen met directeur Jannet Vaessen van vrouwennetwerk WOMEN Inc. maken Isa&Medina een zevendelige serie over het thema ‘Vrouwen 40+: In de knel tussen carrière en zorgtaken’. In deel 3: Hoe staat het met de combinatie werk en zorg bij vrouwen?

Hoe staat het met de combinatie werk en zorg bij vrouwen?
‘Onderzoek toont aan dat vrouwen meer zijn gaan werken, maar niet minder zijn gaan zorgen: vrouwen zorgen 1,5 keer zoveel voor de kinderen als mannen. Tegelijkertijd vraagt de politiek om een grotere inzet in de mantelzorg. En ook die zorgtaken komen vaker op schouders van vrouwen terecht. Vrouwen zijn bijna 1,5 keer zo vaak mantelzorger als mannen.’

Lees het volledige artikel

 

9 fouten die 50+ vrouwen maken

Vijftigplussers dragen flodders, vergeten naar de mondhygiëniste te gaan, denken dat hun libido voorgoed is verdwenen. Durven wij dat te beweren? Ja dat durven wij te beweren.

Lees hier het volledige artikel

 

36x Hormoontherapie & de overgang

November 2018

Tijdens de overgang gaat het oestrogeen- en progesterongehalte bij vrouwen langzaam omlaag. Met hormoontherapie wordt dat tekort aan hormonen weer aangevuld. In Nederland is deze methode lang omstreden geweest, al lijkt het tij nu te keren... 

Download en lees het artikel uit de Libelle

 

Nieuwsbrief Binnenlands bestuur

13 november 2018

Lees hier de volledige nieuwsbrief

Over de overgang binnen organisaties

Organisaties kennen een beleid op verzuim en inzetbaarheid. Maar hoeveel aandacht besteden ze hiervan aan de overgang? 4 op de 5 vrouwen in de leeftijd van 45 tot 60 jaar ervaren symptomen die effect kunnen hebben op hun inzetbaarheid. Met begrip en de juiste aanpak blijven zij prima functioneren. VGZ organiseerde een webinar over de overgang binnen organisaties.

 

Waarom de menopauze het leven van een vrouw zo verandert

9 juli 2017

Marijke Kolk is 46 en begint dipjes te krijgen. Zit ze in een midlifecrisis, wordt ze depressief? Welnee, het is gewoon de overgang.

Lees hier het volledige artikel

 

Orka's verklaren mogelijk het mysterie van de menopauze

16 januari 2017

De menopauze is een evolutionaire anomalie. Slechts drie diersoorten op aarde kennen de het fenomeen: de orka, de griend en de mens. Nog steeds begrijpen wetenschappers niet helemaal waarom de menopauze bestaat. Britse onderzoekers van de University of Exeter hebben aan de hand van een 40 jaar lange studie van een groep orka's mogelijk dit evolutionaire mysterie opgelost.

Bekijk hier het volledige artikel

 

Humberto voelt hoe het is om ongesteld te zijn

7 december 2016

Door middel van een elektro-apparaat voelt Humberto Tan hoe het voor vrouwen moet zijn om menstruatiekrampen te voelen. Het valt hem niet mee!

Bekijk hier de video

 

'Het is ook niet sexy, de overgang'

16 november 2016

Door: AD

Actrices Isa Hoes en Medina Schuurman doken voor hun boek Te lijf een wereld in waar liever niet over wordt gesproken: de overgang. Om zichzelf en al die andere vrouwen handvatten te geven voor een soepele stap naar de tweede helft. Isa:  ,,Ik begreep niet waarom ik zo somber was. Ik zat zelfs alweer in therapie."

Lees hier het volledige interview

 

Werkgever moet rekening houden met menopauze werknemer

25 januari 2016

Door: REDACTIE XPERTHR ACTUEEL

Werkgevers hebben nog weinig oog voor klachten van vrouwen in de menopauze. Het European Menopause and Andropause Society (EMAS) doet daarom aanbevelingen hoe hiermee om te gaan.

Lees hier het volledige artikel

 

If men had periods - manpons

26 mei 2015

#IfMenHadPeriods the world would probably be a very different place...

Bekijk hier de video

 

Een normaal gesprek over de overgang graag

3 november 2014

"Ik zie het als uitdaging voor vijftigplus-vrouwen van nu om te zoeken naar een levensinvulling die recht doet aan wat de overgang oproept aan andere transities voor werk en levensstijl."

Wat ouderwets om vrouwen in de overgang te benaderen als wezens die thuis met opgedroogde baarmoeders het zorgen zitten te missen, stelt Marret Kramer.

Lees hier het volledige artikel