De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elk persoon met een baarmoeder. In deze fase wordt je menstruatiecyclus onregelmatig. Uiteindelijk blijven je menstruaties helemaal weg. Meestal begint de overgang tussen je 45e en 55e jaar. Het kan ook eerder of later beginnen. Het duurt gemiddeld 4 jaar voor de menstruatie helemaal wegblijft. De overgang kan een paar jaar tot wel meer dan 10 jaar dat je symptomen ervan ervaart duren.
De menopauze is de laatste menstruatie in het leven van een vrouw. Dat weet je pas als je een jaar lang niet mneer ongesteld bent geweest. Gemiddeld bereiken vrouwen op 50- tot 51-jarige leeftijd de menopauze. Vrouwen die roken bereiken de menopauze eerder.
Ben je 40/45 jaar? Je merkt wellicht al een aantal dingen aan jezelf. Vaak begint het in je hoofd. Heb je vage klachten die komen en gaan? Voel je je niet lekker in je vel? Ben je moe, lusteloos, verdrietig of juist snel boos? Dan zit je hoogstwaarschijnlijk in de peri menopauze, de eerste fase van de overgang.
De symptomen van de overgang zijn voor ieder mens verschillend. De Greene climacteric scale helpt je. Je brengt in kaart wat je ervaart en in welke mate. Neem je stappen bijvoorbeeld in je leefritme of leefstijl, dan kun je ook volgen wat dat doet voor je symptomen.
LET OP - met deze gevalideerde vragenlijst meet je niet of je in de overgang bent. Je kunt hem gebruiken om in elke fase van de overgang in kaart te brengen wat je ervaart en in welke mate. Op het moment dat je minder oestrogeen aanmaakt is er een ander hormoon dat stijgt in je bloed: FSH. Sommige mensen denken dat de waarde van dat hormoon iets zegt over waar je zit in de overgang en hoe lang het duurt. Of dat de waarde van oestrogeen in het bloed samenhangt met hoe erg de klachten zijn. Ook niet waar. De diagnose stel je op basis van iemands verhaal, niet op basis van bloedonderzoek. Alleen bij heel jonge vrouwen of vrouwen die niet reageren op behandeling kan aanvullend bloedonderzoek naar andere oorzaken nuttig zijn.
Lees hier meer
Wist je dat..
op de 100 vrouwen al (ruim) voor haar veertigste in de overgang komt?
Meer weten over POI? Kijk hier